Vad är Tarot?

Historik

Man tror sig veta att tarotkorten kom till Europa under medeltiden med Resandefolk, tempelriddare eller med de muslimska morerna. En annan teori är att en gnostisk sekt, albigenserna, som var lokaliserade till sydfrankrike under 1100-talet, skapade korten i Europa.

Handmålade Mamluk kort från Turkiet (vänster) och kort från Visconti familjens kortlek (höger), båda från 1400-talet

Tarot de Marsiélle

De äldsta bevarade Tarotkorten är från 1300-1400 talets Italien. Den så kallade Marseilleleken är den mest kända. Från de korten utvecklades vår nuvarande spelkortlek med 52 kort och fyra sviter, ruter, klöver, spader, hjärter. Tarotkortleken är uppbyggd på samma sätt, men har en extra page eller prinsessa i bland de klädda korten. Och medan en vanlig spelkort bara har Jokern kvar som ett extra kort, har tarotkorten 21 kort till som tillsammans med Jokern/Narren/Dåren utgör den Stora Arkanan.
Lilla Arkanan har också andra namn på sina sviter, pentagram/brickor, stavar, svärd och bägare - vilka har samband med de fyra elementen, jord, eld, luft och vatten.

Astrologi

Tarot är tätt sammanknippat med astrologi och handlar om världens cykliska förlopp. Det som kan förutsägas eller speglas med Astrologi kan också förutsägas eller speglas med Tarot och vise versa.
 
Tidiga kulturer såg himlakroppar som gudar och andar. De förknippade dessa objekt och dess rörelser med fenomen som regn, torka, årstider och vattenstånd. De första "professionella" astronomerna tros ha varit präster, vars kunskap om himlen ansågs gudomlig, vilket gett upphov till den historiska kopplingen mellan astronomi och det som nu kallas astrologi. Skapelser som Stonehenge fyllde troligtvis både astronomiska och religiösa funktioner.

Dendera Zodiaken i Egypten

Egyptisk zodiak, Hathors tempel i Dendera, 100-talet.

De 12 zodiak tecknen avbildade på Heters kista. 

Astronomi och astrologi i forna tider

Världens kalendrar har oftast bestämts av solens och månens banor. Att mäta dagens, månadens och årets längd var viktigt för jordbrukssamhällen, där det var viktigt att så och skörda vid rätt tid på året.

Även våra liv ansågs ha cykliska förlopp och vart vi var i livets cykel och vad som behövde göras för att komma vidare ur en cykel till en annan kunde avslöjas med astrologi eller tarot.

 

Sydamerika

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Aztekisk kalender

Tarot och religion

Folk som genom tiderna har använt tarot för personlig utveckling eller alkemi har länge hävdat att korten har sitt ursprung i de Egyptiska Mysterieskolorna som utförde initieringar i pyramiderna. På samma sätt som monoteismen, läran om den enda guden (i detta fall solen) och många av våra kristna religiösa ritualer härstammar ifrån det gamla Egypten. Vi avslutar t.ex. våra böner med Amen som syftar till solguden Amon. Och många av våra böner är sol- eller månhymner från Egypten.

Herrens bön (Fader Vår) är den mest centrala bönen inom kristendomen. Enligt bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).
Jesus lärde ut grekisk filosofi (vänd andra kinden till), som var en uppdatering från det gamla testamentets "öga för öga" principer. Det gamla testamentets texter och lagar härstammar dels från Egypten - som solymnen här till vänster - men också från äldre riken som Mesopotamien, Sumer och Babylonien. 

Dessa böner handlar om solen och solens livgivande krafter. Gud hade ju också ett speciellt folk som han höll av framför andra folk. Detta folk var ISRAEL och dess namn är också ursprunget från Egypten, där IS härstammar från ISIS, RA från solguden RA, EL/AL är ett allmänt namn för gud - som ELOHIM och ALLAH. Detta går även igen i Svenskan. Där många av våra grundord härstammar från AL/EL/HEL.. Som t.ex. ALLA, ALLTING, ALTARE, HELIG, HELA, HEL. Som et svårutplånligt spår efter en svunnen kunskap i en svunnen tid.
 

I ordet tarot finns olika ord och betydelser invävda nästan som en trollformel. Det finns en latinsk ordramsa som lyder: ”rotah tharo orath Athor.” Det betyder: Hjulen i Tarot talar Athors lag.

Rotah: hjulet, cykeln
Tharo: tarot, Thoths bok (The book of Thoth)
Orath: talare, föreläsare, lärare, profet (verb)
Torah: Torah, lagen
Athor: Hathor, himmels och modersgudinna, kärleksgudinna.


Ovanför porten till Oraklet i Delfi stod det:

”Känn dig själv!"

Kunskap är makt säger man ju och det gäller även kunskapen om oss själva
 

Tarotkortens indelning

Stora Arkanan - Själens väg uppstigning
Börjar med Dåren och barnets första steg in i manifesterad verklighet och avslutas med Världen där man åter upplöses i kosmos.

Lilla Arkanan - Vardagliga händelser, implementering av själens väg
Styrs av de fyra elementen:
 

Jord: Ditt materiella liv, framgång och succé. Den plattform som du bygger åt dig själv i det manifesterade livet. Tillgångar, men även familj och vänner. Saker och människor du byggt ditt liv på.

Eld: Ditt andlig liv, och hur du implementerar själens väg, visavi egots väg. Passion, inspiration och aggression. Även sexualitet och våld. Konflikter och hur vi nöts mot varandra för att skapa erfarenheter. Kaos är granne med Gud.
 
Luft: Ditt mentala liv. Hur du löser problem och förhåller dig till världen omkring dig. Mental visdom och samlad kunskap, eller visdom. Lag och ordning, principer.
 
Vatten: Känslor och empati. Hur du knyter and till dig själv och det gudomliga via din intuition och hur du knyter an till andra i relationer.

Orakelkort

Orakelkort är en avdelning för sig som oftast är författarens egen kanalisering av det denne vill förmedla till världen av sin egen uppnådda kunskap eller kanaliserad kunskap.

Tarot en spegel

Man kan använda tarotleken för att bättre förstå sig själv och sina upplevelser. Tarot tränar vår förmåga att uppfatta omvärlden och vår roll i den. Från att bara ha förmågan att se vår egen lilla bit av verkligheten så kan vi höja blicken och se hela väven som blivit vävd runt omkring oss.

Allt blir insatt i ett sammanhang och vi ser varifrån vi kommer och vart vi ska. Det är som att stå i en korsning när du kört vilse och någon kommer och visar vägen på kartan, pekar och förklarar, så att du kan fortsätta dit du ska.

Varken tarotkorten eller ett medium kan med absolut säkerhet säga vad som ska hända i framtiden men de kan peka ut vissa alternativa ”körvägar” och berätta vart de leder. Korten kan hjälpa dig att handla mera medvetet och ge dig information som gör besluten lite lättare att ta. Det är du som skapar din egen verklighet och den makten kan eller ska du inte ge bort till någon annan.

Att välja tarotlek

Tarotleken fick ett ökat intresse under slutet av 1800-talet och under 1900-talet har leken fått många olika nya utseenden. 

Rider Smith Waite

Rider Waite-leken från 1909 har bildat skola för de allra flesta lekar som skapats sedan dess. Här är den svåråtkomliga symbolvärlden förtydligad för att göra leken mer användbar. A E Waite, berömd ockultist och mystiker, ansåg att dåvarande tarotlekar var ofullständiga och beslöt att skapa en egen tarotlek där hans kunskap inom den esoteriska traditionen skulle komma till uttryck på samtliga 78 kort. Detta gjorde han tillsammans med konstnären Pamela Smith och publicerades av ”The Rider Company”.

Alistair Crowley Thoth Tarot

Aleister Crowley utformade med hjälp av sin illustratör Frieda Harris en lek med, till vissa delar, ett helt eget system. Crowley utgick från den egyptiska mytologin men har vävt in många andra trossystem i sin lek. Den här leken tillsammans med boken Själens Spegel av Gerd Ziegler är ett utmärkt verktyg för personlig utveckling och för att frigöra sig från den del av ens fostran som har separerat dig från din själ.

OSHO ZEN Tarot

OSHO ZEN tarot av Ma Deva Padma, skapades under OSHO rörelsen. Den är ett Zen buddistiskt verktyg för att rena sig själv och finna sin själ. Den har en renhet och ett djup som kan ta en hel livstid att ta till sig. För varje ny sak man lär sig finns det ett nytt lager av visdom under. För den som gillar Echart Tolles världsbild och sätt att ta till sig upplysning och stillhet, så är OSHO ZEN ytterligare ett verktyg för att finna ditt inre djup.

Hur läser man tarot?

Titta på kortet och upplev det, känn känslan, Tolka symbolerna och vad de säger dig.
 
Berätta eller skriv ner vad du ser och känner och upplever. Detta är din tolkning.

Välj en kortlek som just passar dig och byt när du lärt dig det den har att lära.
 
Återkom till leken vid ett senare tillfälle och implementera ännu mer av dess kunskap.

Skynda inte, utan stanna med kortet.